Θησέας Κυκλάδων

Ομάδα Εκπαιδευτικών Νάξου 2011-2013

Νάξος, 18 Ιανουαρίου 2013

Στο διάστημα από το τελευταίο σεμινάριο ως σήμερα, είδαμε κάποιες αλλαγές στον εαυτό μας, οι οποίες είχαν θετικό αντίκτυπο στους γύρω μας (οικογένεια, σχολείο, φίλους κλπ). Καταρχήν νιώσαμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, να τα αναγνωρίζουμε και να αξιοποιούμε την έντασή τους. Κυρίως να καθυστερούμε την έκφραση του θυμού μας, δείχνοντας ωριμότητα.

Νιώσαμε ότι μας επηρέασε το τριήμερο πάρα πολύ στην προσωπική μας, πρώτα από όλα, ζωή. Απολαύσαμε τις διακοπές μας. Αποφορτιστήκαμε, εκτονωθήκαμε, απενοχοποιηθήκαμε, ενεργοποιηθήκαμε, εκφραστήκαμε, είδαμε αλλιώς τις σχέσεις μας και τον εαυτό μας. Κι αυτό συνέβη γιατί, με την ενημερότητα που αποκτήσαμε, μας έγιναν ξεκάθαρα κάποια πράγματα:

ü  Λέω ‘’μπράβο’’ στον εαυτό μου, χωρίς να περιμένω από τους άλλους

ü  Αναλαμβάνω την προσωπική μου ευθύνη ΜΟΝΟ

ü  Προσπαθώ να αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου (τα πρωτογενή), να τα διαχειρίζομαι και να τα εκφράζω

ü  Δίνω προτεραιότητα στις στιγμές και τις σχέσεις που έχουν πραγματική αξία για μένα, συνειδητοποιώντας ότι στα απλά πράγματα κρύβεται η ουσία.

ü  Μέσα από αυτές τις αρχές αισθανθήκαμε δύναμη και ασφάλεια.

Ο έλεγχος του συναισθήματος βοηθά στο ‘’ηγείσθαι’’. Σου δίνει εξουσία. Μπορείς να ελέγχεις καλύτερα τον εαυτό σου και αποτελείς για τους άλλους ένα παράδειγμα ήρεμης δύναμης. Ο έλεγχος του συναισθήματος βοηθά στο να γνωρίσεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Ο καθένας βρίσκει μέσα από την εσωτερική του αναζήτηση αυτό που τον εκφράζει καλύτερα, γιατί μόνο όταν πιστεύεις πραγματικά, μπορείς να το εφαρμόσεις. Ο έλεγχος του συναισθήματος δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζω συναίσθημα, αλλά το εκφράζω με θετικό τρόπο, αποφορτίζοντάς το.

 

Ομάδα εκπαιδευτικών Νάξου