Θησέας Κυκλάδων

Εθελοντισμός

Η εθελοντική δράση και προσφορά προς την κοινότητα είναι ο δρόμος που επιλέγουν αρκετοί από τους ανθρώπους που αξιοποιούν τις ομάδες του Κέντρου Πρόληψης. Η ανάγκη να διατηρήσουν μια σύνδεση με τις αρχές ζωής που εκπροσωπεί η φιλοσοφία του Κ.Π. και η ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν ως μέλη ομάδας ζωντανής και συνδεδεμένης με τη ζωή της κοινότητας βρίσκει διέξοδο στη δημιουργία ομάδων, δικτύων, σωματείων με στόχους που έχουν προσωπικό νόημα για τους ίδιους και ταυτόχρονα τροφοδοτούν τις κοινότητές τους.

Οι ίδιοι οι εθελοντές ορίζουν τη δράση τους ως:

«Είναι πράξεις ωρίμανσης και ολοκλήρωσης. Νοιάζομαι για το διπλανό μου και συμμερίζομαι τα προβλήματά του. Έχω καλύψει ως ένα βαθμό τα καθημερινά και τα αναγκαία και έχω περίσσεια ενέργεια και μια φλόγα μέσα μου που θέλει να βγει. Ξέρω τι έχω και τι μπορώ να δώσω.

Αυτό που αισθάνομαι δεν γεννιέται απ’τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μέσα μου και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να εκφραστεί. Αφήνω τον εγωισμό μου στην άκρη και ενεργώ για τους άλλους, εκτός απ’τον εαυτό μου. Δεν υπάρχουν αρχηγοί, υπάρχει η ομάδα, το μοίρασμα, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση. Κρατώ σταθερή πορεία και δε χάνω το στόχο μου, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Εμπλουτίζω την επαφή με τους συνοδοιπόρους μου και ζυμώνομαι μαζί τους. Άλλωστε ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί. Όποιος μπορεί και περισσότερο, του κάνει καλό να το δίνει. Η θετική ενέργεια από όλη τη δράση -πέρα από τα όποια άλλα ωφέλη- λειτουργεί μεταδοτικά.

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μαζί πράγματα που θα βελτιώσουν κάτι στον κόσμο μας, στον μικρό μας τόπο. Στο τέλος όλοι θα ωφεληθούμε, γιατί τίποτα δεν αφορά μόνο εμάς ή μόνο τους άλλους. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι έχουν σχεδόν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια συναισθήματα και την ίδια δίψα για ελπίδα, αγάπη και δημιουργία.»

Ομάδες εθελοντών με δράση στην κοινότητα είναι:

Ομάδα «Μαζί εν δράσει» στη Σύρο

Η συμμετοχή της ομάδας του περιοδικού για δύο έτη στο διακρατικό πρόγραμμα «On family’s side» και η δράση που ανέπτυξε τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με τη «Στέγη Ανηλίκων Σύρου» διεύρυνε τους ορίζοντές της, και έφερε σαν επόμενο εξελικτικό στάδιο τη διεργασία της ομάδας «Μαζί εν δράσει» που βρίσκεται σε εξέλιξη για την δημιουργία σωματείου. Στόχο της ομάδας-σωματείου θα αποτελεί η υποστήριξη της οικογένειας γενικότερα, ανάλογα με τις ανάγκες που αναδύονται στις εκάστοτε οικονομικό-κοινωνικές συνθήκες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη λειτουργία ενός δημιουργικού χώρου που θα αφορά σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες.

Το Κ.Π. λειτούργησε ως εμψυχωτής που έφερε κοντά δημιουργικούς και ευιασθητοποιημένους ανθρώπους και επιπλέον βοηθά στο να μπει η κατάλληλη δομή για την οργάνωσή του λειτουργώντας ως καταλύτης. Στη φάση αυτή η ομάδα προσπαθεί να οργανωθεί, να αποκτήσει ξεκάθαρη ταυτότητα και πλαίσιο λειτουργίας ώστε σε μια επόμενη φάση να μπορέσει να εντάξει νέα μέλη και να σταθεί υποστηρικτικά δίπλα σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες που έχουν ανάγκη, παρέχοντας δημιουργικές διεξόδους και δυνατότητες, χωρίς να υποκαταστήσει θεσμούς, αλλά κυρίως μέσα από τη δικτύωση φορέων, κινητοποίηση μηχανισμών στήριξης, κατάλυση διεργασιών αλληλεγγύης στην κοινότητα.

Εθελοντική ομάδα Αντιπάρου

Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και έμπνευση μελών της ομάδας του περιοδικού «Φιλοστοργία» με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης. Σε πρώτη φάση συνεργάστηκε με την εκκλησία στην Αντίπαρο, η οποία προσφέρει μέχρι και σήμερα στέγη στην ομάδα και είναι μέλος της. Η «ομάδα εθελοντριών Αντιπάρου» δραστηριοποιείται στην κοινότητα οργανώνοντας και υλοποιώντας προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και εφήβους, αναβιώνοντας τοπικές παραδόσεις, στηρίζοντας συντοπίτες τους με ιδιαίτερες ανάγκες. Για την υλοποίηση όλων αυτών συνεργάζεται με το Δήμο Αντιπάρου, Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς συλλόγους, αθλητικούς συλλόγους, το σύλλογο γυναικών, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, το ιατρείο Αντιπάρου και σημαντικά πρόσωπα αναφοράς της κοινότητας.

Μέχρι τώρα διαφαίνεται πως αυτή η ομάδα θα αποτελέσει ενεργοποιητικό παράγοντα της κοινότητας και των φορέων της. Σήμερα η ομάδα αυτή βρίσκεται στη φάση της σύνθεσης και της αξιολόγησης της μέχρι τώρα δραστηριοποίησής της, ώστε να αυτοπροσδιοριστεί και να σχεδιάσει το μέλλον της. Το Κ.Π. αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, αξιοποιήσιμο για στήριξη και εποπτεία σε κάθε περαιτέρω βήμα.