Θησέας Κυκλάδων

«Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» – το αποτύπωμα προγραμμάτων σε μαθητές ΣΤ’ τάξης

Τη σχολική χρονιά 2023 -2024 το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» συνεργάστηκε με εκπαιδευτικούς ΣΤ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων της Πάρου και της Άνδρου στην υλοποίηση προγραμμάτων σε μαθητές με θέμα τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

 

Η μετάβαση από το Δημοτικό σχολείο στο Γυμνάσιο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη ζωή των μαθητών, καθώς σηματοδοτεί – εκτός από την αλλαγή της σχολικής βαθμίδας – και αναπτυξιακές αλλαγές των παιδιών, το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.

Η πρωτογενής πρόληψη ενισχύοντας το έργο του σχολείου, που στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή ως ατόμου, εστιάζει στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας μέσω της ανάδειξης και της καλλιέργειας δεξιοτήτων, αξιοποιώντας τις διαδικασίες μετάβασης ως ευκαιρίες για δημιουργικό μεγάλωμα.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευτικοί, με εποπτεία στελεχών του Κέντρου Πρόληψης, πραγματοποίησαν βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές, εντός σχολικού ωραρίου, με στόχο:

  • την αναγνώριση και την κατανόηση των αλλαγών, σωματικών και ψυχολογικών, που συμβαίνουν στην εφηβεία,

  • την έκφραση και επεξεργασία συναισθημάτων, ανησυχιών και προσδοκιών σχετικά με το Γυμνάσιο,

  • την αποτύπωση της εξάχρονης εμπειρίας στο δημοτικό σχολείο και την αναζήτηση εφοδίων, που θα βοηθήσουν στη νέα φάση.

 

 

Η αξιολόγηση των προγραμμάτων ανέδειξε τη σημασία της επεξεργασίας αυτής της μεταβατικής φάσης των μαθητών. Όπως είπαν οι εκπαιδευτικοί, τα εργαστήρια βοήθησαν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την έννοια της μετάβασης πιο συνειδητά, να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις και να ενδυναμωθούν.

Και όλα αυτά στην ομάδα – τάξη, μέσα από δραστηριότητες που τους συνέδεσαν περισσότερο μεταξύ τους. «Μαζί» αποχαιρέτισαν την κοινή εμπειρία του Δημοτικού και «με πλούσιες αποσκευές» προετοιμάστηκαν για τη νέα διαδρομή στο Γυμνάσιο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες συνεργασίας στην υλοποίηση προγραμμάτων στους μαθητές, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Πρόληψης, καθημερινά 9.00-15.00.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης απευθύνονται στους πολίτες των Κυκλάδων και είναι δωρεάν.