Θησέας Κυκλάδων

Βραχείες Παρεμβάσεις σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

1691 μαθητές – 80 εκπαιδευτικοί

26 σχολεία – 9 νησιά

Τη σχολική χρονιά 2023 – 2024, σε συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας με τις σχολικές δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, το Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» υλοποίησε βραχείες παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων και τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων στο μαθητικό πληθυσμό Γυμνασίων και Λυκείων.

Οι παρεμβάσεις με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων έχουν στόχο την έγκυρη, έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των εφήβων σε ζητήματα εξαρτήσεων, την αλλαγή στερεοτυπικών αντιλήψεων που αφορούν τους εθισμούς και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, ενώ οι παρεμβάσεις με θέμα το άγχος των εξετάσεων  έχουν στόχο την κατανόηση του άγχους, την αναγνώριση παθολογικών συμπτωμάτων/καταστάσεων και την εξοικείωση με τρόπους και τεχνικές πρόληψης και διαχείρισής του.

Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν διάρκεια από 3 έως 6 διδακτικές ώρες ανά τμήμα και πραγματοποιήθηκαν εντός σχολικού ωραρίου, με την παρουσία και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του σχολείου. Αντίστοιχη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση έγινε κατά περίπτωση και στους συλλόγους διδασκόντων και στους γονείς των μαθητών.

Τη φετινή χρονιά χρονιά οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 26 σχολικές δομές, σε σύνολο 1660 μαθητών, 80 εκπαιδευτικώνσε 9 νησιά των Κυκλάδων.

Ειδικότερα:

  • Αντίπαρος: Β’ τάξη Γυμνάσιου

  • Αμοργός: Β’, Γ’ Γυμνασίου & Α’ τάξη Λυκείου Γυμνασίου με Λ.Τ., Α’ & Β’ τάξεις ΕΠΑΛ

  • Ίος: Β’ & Γ’ τάξεις Γυμνασίου, Α’, Β’ & Γ΄ τάξεις Λυκείου του Γυμνασίου με Λ.Τ, Α’, Β’ & Γ’ τάξεις ΕΠΑΛ

  • Μύκονος: Β’ τάξη Γυμνασίου Άνω Μεράς

  • Νάξος: Β’ & Γ’ τάξεις Γυμνασίου Τραγαίας, Β’ τάξη 1ου Γυμνασίου, Β’ τάξη 2ου Γυμνασίου, Β’ τάξη Γυμνασίου Βίβλου, Α’, Β’ & Γ’ τάξεις Γυμνασίου Σκαδού, Α’ & Γ’ τάξη ΓΕΛ Τραγαίας, Β’ τάξη ΕΠΑΛ

  • Πάρος: Α’& Β’ τάξεις ΓΕΛ Πάρου, Α’ & Γ’ τάξεις ΓΕΛ Νάουσας, Α’ & Γ’ τάξεις ΕΠΑΛ, Β’ τάξη  Γυμνασίου Αρχιλόχου, Β’ τάξη Γυμνασίου Πάρου, Β’ τάξη Γυμνασίου  Νάουσας

  • Σαντορίνη: Β’ & Γ’ τάξη Γυμνασίου Φηρών, Β’ τάξη Γυμνασίου Εμπορείου, Γ’ τάξη ΓΕΛ Θήρας

  • Σύρος: Γ’ τάξη 1ου Γυμνασίου, Γ’ τάξη 3ου Γυμνασίου, Α’ & Γ’ τάξη ΕΠΑΛ

  • Τήνος: Α’ & Γ’ τάξη ΓΕΛ Τήνου

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν δύο διαδικτυακά εργαστήρια για μαθητές & μαθήτριες Λυκείου των Κυκλάδων με τη συμμετοχή 28 ατόμων από 12 νησιά (“Eφηβικές Aνησυχίες” … κάνε log in! 2023-2024)

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες συνεργασίας στην υλοποίηση βραχείων παρεμβάσεων στους μαθητές, τα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Πρόληψης, καθημερινά 9.00-15.00.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης απευθύνονται στους πολίτες των Κυκλάδων και είναι δωρεάν.