Θησέας Κυκλάδων

Διαδικτυακό εργαστήριο για μαθητές & μαθήτριες Λυκείου με κεντρικό θέμα το άγχος των εξετάσεων

Μην Ψαρώνεις… μονάχα Εξετάσεις είναι

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό εργαστήριο με κεντρικό θέμα το άγχος των εξετάσεων , στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από την Άνδρο, την Ίο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Σίκινο, τη Σύρο και την Τήνο.

Σύμφωνα με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες… 

«Το άγχος έρχεται όλες τις εποχές του χρόνου… με γκρίζες και κόκκινες αποχρώσεις… σαν “κακός λύκος” και επιδρά στο σώμα, στη σκέψη και στη συμπεριφορά μας.

Το άγχος των εξετάσεων συνδέεται με το μέλλον, κρύβει φόβο αποτυχίας και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, κρίση, πανικό, χάος και ψυχολογική κούραση.

Οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία, μια αναμέτρηση με τον εαυτό ή μια δεύτερη ευκαιρία, που απαιτεί οργάνωση και ευθύνη, ώστε να μην πάει χαμένη η προσπάθεια».

Στο εργαστήριο δόθηκε έμφαση στην κατανόηση της λειτουργίας του άγχους, της χρησιμότητάς του, καθώς και της επίδρασής του, ως βασική προϋπόθεση για τη διαχείρισή του, ώστε να συνιστά μια δημιουργική και παραγωγική ώθηση στη ζωή μας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες/ουσες εξασκήθηκαν πρακτικά σε τρόπους διαχείρισής του. Ειδικότερα:

  • στην αναδιαμόρφωση του αρνητικού τρόπου σκέψης, ο οποίος αυξάνει το άγχος και εντείνει τις αρνητικές σκέψεις, καθώς και στη διαμόρφωση ρεαλιστικών σκέψεων.
  • στη διαφραγματική αναπνοή, η οποία βοηθά την αναπνοή και το σώμα μας να έρθουν σε ισορροπία. Σε κατάσταση ηρεμίας, μεγιστοποιείται η λειτουργία των νοητικών δεξιοτήτων (συγκέντρωση, μνήμη, κριτική σκέψη, ικανότητα μάθησης) και κατά συνέπεια η απόδοση σε διανοητικές εργασίες.
  • στην αναζήτηση εσωτερικών στοιχείων και δυνάμεων, που μπορούν να βοηθήσουν σε μελλοντικές εμπειρίες εξέτασης. Η πίστη στον εαυτό, η αυτοπεποίθηση, το ενδιαφέρον και η κατάλληλη προετοιμασία αναδύθηκαν ως τα σημαντικότερα στοιχεία.
  • στην επικέντρωση σε στοιχεία/δραστηριότητες που είναι στον έλεγχό μου και σχετίζονται τόσο με την οργάνωση του διαβάσματος όσο και τη σωματική εκτόνωση – χαλάρωση.

Το εργαστήριο έκλεισε με: όμορφα συναισθήματα, ελπίδα, αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στον εαυτό, ηρεμία, ψυχραιμία, θετική ενέργεια, κουράγιο, υπομονή… και ευχαριστίες <3

 

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης απευθύνονται στους πολίτες των Κυκλάδων και είναι δωρεάν.