Θησέας Κυκλάδων

Διαδικτυακό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς Α/θμιας

Tο Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» συνδιοργανώνει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, δια μέσου της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σεμινάριο για τις/τους εκπαιδευτικούς, με θέμα:

«Πώς στέκομαι στις μεταβάσεις και τι δεξιότητες μου ζητιούνται;»

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του ανθρώπου, τόσο του παιδιού όσο και του ενήλικα, συνοδεύεται από «μεταβάσεις» που αποτελούν υγιείς και απαραίτητες διαδικασίες της ζωής. Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν πηγές δημιουργίας αλλά και άγχους. Για παράδειγμα, οι μεταβάσεις στο σχολείο, από τάξη σε τάξη, σηματοδοτούν αλλαγές. Κάποιες από αυτές, χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αποτελούν όχι μόνο σημαντικές αλλαγές στην ζωή των μαθητών και της σχολικής βαθμίδας αλλά και αναπτυξιακές αλλαγές. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές. Η ζωή, στο σύνολό της είναι μια σειρά διαδοχικών μεταβάσεων, άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, άλλες προβλεπόμενες, άλλες απρόβλεπτες. Είναι σημαντική η προετοιμασία, τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των παιδιών, με την ανάδειξη δεξιοτήτων ζωής, που διευκολύνουν την ομαλή προσαρμογή.

Το σεμινάριο εστιάζει στην προαγωγή της συλλογικής ψυχοκοινωνικής υγείας μέσω της ανάδειξης της σημασίας της σκέψης και της καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής και αποτελεί την αφετηρία μιας ευρύτερης παρέμβασης υποστήριξης της μετάβασης. Ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν:

  • Πως ολοκληρώνω έναν κύκλο που τελειώνει;
  • Πώς αφομοιώνω και ενσωματώνω «embodied learning» τα γεγονότα;
  • Πώς ανοίγομαι στο καινούργιο που έρχεται;
  • Πώς αντιμετωπίζω τις μεταβάσεις και ποιες είναι οι δεξιότητες- δυνάμεις που χρησιμοποιώ;
  • Τι δώρα φέρνουν οι μεταβάσεις και πώς τα αξιοποιώ δημιουργικά;
  • Πώς οι μεταβάσεις οδηγούν σε ένα δημιουργικό μεγάλωμα;
  • Πώς αυτή την εμπειρία τη μεταφέρω στην τάξη;

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί σε δύο εργαστήρια τα οποία αποτελούν συνεχόμενη ενότητα (απαραίτητη η συμμετοχή και στα δύο εργαστήρια)

  • 1ο εργαστήριο: Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 και ώρα 18.00-21.00
  • 2ο εργαστήριο: Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 και ώρα 18.00-21.00

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και όλες οι ειδικότητες της  Π.Ε Κυκλάδων. Μετά το τέλος των εργαστηρίων θα δοθεί βεβαίωση.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 25 άτομα και θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, στο παρακάτω google-link: https://forms.gle/r2qqH8FQMyZp5WBG9

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Χρυσάννα Διαμαντή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, στα τηλέφωνα 2281079354 – 6947429290 ή με την κα Παναγιώτα Βαρθαλίτου, στέλεχος του Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», στο τηλέφωνο 2281085149.