Θησέας Κυκλάδων

«Η Φάρμα του Διαδικτύου» ολοκλήρωσε το ταξίδι της στις Κυκλάδες

Το Μάιο του 2017 ολοκληρώθηκε μια ευρεία παρέμβαση σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων, με στόχο την πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκε η εκπαιδευτική θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου» της θεατρικής ομάδας «Χιλιοδέντρι», η οποία απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών και είναι εγκεκριμένη από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου «SAFERINTERNET.GR» και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεωργίου Κορμά και το 2016 βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές, που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» είχε μεγάλη απήχηση στους μικρούς μαθητές, καθώς με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό τούς έδειξε τρόπους να αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από τους «λύκους» του διαδικτύου, όπως: η λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός.

Μετά το πέρας της παράστασης, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα ηθικά διδάγματα του έργου, μέσω μιας  διαδραστικής συζήτησης με τους ηθοποιούς της παράστασης, την οποία συντόνιζαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές ζωγράφισαν τα σημαντικά μηνύματα, που αποκόμισαν από την παράσταση.

Την παράσταση παρακολούθησαν συνολικά 4954 μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία των νησιών: Αμοργού, Άνδρου, Αντιπάρου, Θηρασιάς, Ίου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σαντορίνης, Σερίφου, Σίφνου, Σύρου και Τήνου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά νησιά ανοιχτές συναντήσεις –συζητήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς, με θέμα: «Γονείς και παιδιά στην εποχή της τεχνολογίας: Δυνατότητες και Περιορισμοί».

Η παρακολούθηση ήταν δωρεάν για τους μαθητές, καθώς οι παραστάσεις χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το Κέντρο Πρόληψης. Επιπλέον, παραχωρήθηκε έγκριση και άδεια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, ώστε οι παραστάσεις να πραγματοποιηθούν εντός σχολικού ωραρίου, όπου ήταν εφικτό.

Δείτε φωτογραφίες και αφίσες των παραστάσεων, καθώς και ζωγραφιές  και εντυπώσεις μαθητών.