Θησέας Κυκλάδων

Η 11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στη Σύρο

11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

«ΣυμΠλέοντας, Ξαναχτίζουμε Κοινότητες»

Ερμούπολη, Σύρος, 18 – 21 Οκτωβρίου 2017

Διοργάνωση:
Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»

 

 

 

Χαιρετισμός Διοργανωτή Φορέα

Με ιδιαίτερη χαρά ξεκινάμε το ταξίδι της διοργάνωσης της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης.  Η 11η Πανελλήνια Συνάντηση “συναντά” το Κέντρο Πρόληψης των Κυκλάδων σε μια στιγμή πληρότητας, δημιουργικής αναδόμησης και μεγάλης ανάγκης για σύνδεση και ανατροφοδότηση.

Η παρουσία μας στο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης ξεκινά το 2000. Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον καίριο ρόλο του στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων, στηρίξαμε τις προσπάθειές του ενεργά, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από διαφορετικούς ρόλους και κερδίσαμε συντροφικότητα, εμπλουτισμό, δημιουργικότητα και ανθρώπινη συναλλαγή. Η διοργάνωση από μέρους μας της Πανελλήνιας Συνάντησης δεν αποτελεί παρά ένα μικρό “αντίδωρο” στο μεγάλο όφελος που αποκομίσαμε και συνεχίζουμε να αποκομίζουμε ως πρόσωπα και ως επαγγελματίες της Πρόληψης.

Η έννοια του δικτύου για το Κέντρο Πρόληψης των Κυκλάδων αποτελεί ζήτημα ύπαρξης. Δουλεύοντας σε 24 νησιά, με τρία παραρτήματα έχουμε καταφέρει μετά από χρόνια να αντιμετωπίζουμε τη διάσπαση, τον κατακερματισμό και την απομόνωση, μέσα από τη δημιουργία ζωντανών δικτύων μεταξύ μας, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων και των ομάδων με τις οποίες συμπορευόμαστε. Σε αυτή τη διαδρομή το Πανελλήνιο Δίκτυο υπήρξε ένας από τους μίτους που μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας βοηθάνε στην έξοδο από το λαβύρινθο της τοπικής, αλλά και της γενικότερης συμπλοκότητας.

Καλή αντάμωση τον Οκτώβριο, να χαρούμε για άλλη μια φορά από κοντά τη σχέση, την ανθρωπιά και τη δημιουργικότητα που έχουμε κατακτήσει…

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα

του Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»

 

Χαιρετισμός Συντονιστικής Επιτροπής

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης έχει διανύσει 24 χρόνια σταθερής παρουσίας στο χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων αποτελώντας τόπο συνάντησης, ανταλλαγής και ενδυνάμωσης των ανθρώπων της πρόληψης (επαγγελματίες και εθελοντές). Σε αυτήν τη διαδρομή πορεύτηκε με κάποιες ακλόνητες αρχές και αξίες, οι οποίες μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του μεταφράζονταν σε συγκεκριμένη δράση και πρακτική.  Πιστεύουμε ότι αυτές οι αξίες δοκιμάστηκαν επιτυχώς όλα αυτά τα χρόνια καθώς το Δίκτυο ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες και σε καιρούς κρίσης κατάφερνε να αντέχει και να δυναμώνει, χωρίς όμως να εφησυχάζει.

Αναφέρουμε μερικές από τις πιο σημαντικές αρχές που αποτέλεσαν πυξίδα στη διαδρομή του:  Η πρόληψη αποτελεί στάση ζωής και το βασικό εργαλείο εκπαίδευσης της κοινότητας στις αρχές της πρόληψης είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Η πρόληψη απαιτεί ανάληψη προσωπικής ευθύνης και διαμόρφωση μίας εναλλακτικής πρότασης απέναντι σε ότι μπορεί να απομακρύνει τον σύγχρονο άνθρωπο από το βαθύτερο νόημα ζωής καθώς «μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος». Η ανάπτυξη λειτουργικών δικτύων μέσα στην κοινότητα αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πρόληψης. Το Δίκτυο αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια ένα πλαίσιο  εκπαίδευσης και δοκιμής στην πράξη όλων των παραπάνω κάτι που φαίνεται ότι αγγίζει ακόμη πολλούς από τους ανθρώπους της πρόληψης.

Τα σύγχρονα όμως κοινωνικά προβλήματα και η ένταση με την οποία εκφράζονται, το αίσθημα ανεπάρκειας που παρατηρείται πολλές φορές τόσο στους ίδιους τους ανθρώπους της πρόληψης όσο και στις ομάδες της κοινότητας με τις οποίες δουλεύουμε δημιουργεί  πολλά και αντιφατικά συναισθήματα. Κίνδυνος ή ευκαιρία, διεύρυνση ή οριοθέτηση και άλλα σημαντικά διλήμματα τα οποία είναι ανθρώπινα και απόλυτα φυσιολογικά σε τόσο ρευστούς καιρούς που ζούμε.

Μπορούν άραγε οι αρχές της πρόληψης να είναι ανθεκτικές και χρήσιμες στις σημερινές συνθήκες; Ποιες είναι οι σταθερές μας, τι μας είναι χρήσιμο από το παλιό και τι χρειάζεται να αμφισβητήσουμε, ποια νέα εργαλεία χρειαζόμαστε; Μπορούμε άραγε να ονειρευόμαστε και αν ναι πιο είναι το όραμά μας σήμερα για την πρόληψη;

Αγαπητοί συνάδελφοι, ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η 11η Πανελλήνια Συνάντηση στη Σύρο να αποτελέσει σημείο συνάντησης όλων αυτών των διαφορετικών και πολλές φορές αντιφατικών μηνυμάτων αλλά και τόπο σύνθεσης μιας νέας πρότασης και πρακτικής για την προοπτική που μπορούμε και θέλουμε να δώσουμε στην πρόληψη των εξαρτήσεων.

Σας καλωσορίζουμε και σας προσκαλούμε να φέρετε την πολύτιμη εμπειρία σας και πραγματικότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου
Η Επιστημονική Επιτροπή της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης

 

Πληροφορίες για το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

στο https://diktyoorg.wordpress.com

 

thiseas_poster