Θησέας Κυκλάδων

«Κάπνισμα; ‘Οχι εμείς!» ένα πρόγραμμα για την πρόληψη του καπνίσματος

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016 η  Ε’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας Κέας υλοποίησε ένα «αλλιώτικο» πρόγραμμα αγωγής υγείας, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης. Το πρόγραμμα αυτό είχε βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα  που αφορούν στο κάπνισμα.

Η δασκάλα της τάξης αξιοποίησε το εκπαιδευτικό υλικό: «Κάπνισμα; ‘Οχι εμείς!» με εποπτεία από στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων». Πρόκειται για ένα εγκεκριμένο υλικό από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δημιουργήθηκε από έξι Κέντρα Πρόληψης (Κ.Π. Νομού Θεσσαλονίκης «Δίκτυο ΑΛΦΑ», «ΕΛΠΙΔΑ», «ΠΥΞΙΔΑ», «ΣΕΙΡΙΟΣ», Κ.Π. Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ», Κ.Π. Ν. Ξάνθης «ΕΚΦΡΑΣΗ») και σε συνεργασία – υποστήριξη από σημαντικούς φορείς όπως το Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), το ΕΠΙΨΥ, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια και το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού (Δ’, Ε’ ΣΤ’) και περιλαμβάνει 13 βιωματικά δίωρα εργαστήρια για τους μαθητές & υλικό για συναντήσεις και δραστηριότητες για τους γονείς τους. Εκτός από τον κύριο σκοπό, την πρόληψη του καπνίσματος, οι επιμέρους στόχοι αφορούν στη(ν):

  • παροχή έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης σχετικά με τις συνέπειες του καπνίσματος, κυρίως τις βραχυπρόσθεσμες που μπορούν να αντιληφούν και να κατανοήσουν τα παιδιά,
  • αναγνώριση των αρνητικών προτύπων (οικογένεια, ΜΜΕ, παρέα) που επηρεάζουν τις στάσεις και τις αντιλήψεις μας για το κάπνισμα,
  • ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων έκφρασης της προσωπικής γνώμης και τρόπων να λέμε όχι σε ό,τι δε συμφωνούμε χωρίς να βλάπτουμε τους υπόλοιπους,
  • καλλιέργεια μιας στάσης φροντίδας του εαυτού και αυτοεκτίμησης,
  • συνειδητοποίηση των ενηλίκων ως προς την επιρροή που ασκούν ως μοντέλα, στην ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών από μέρους των παιδιών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχές Γενάρη και ολοκληρώθηκε αμέσως μετά το Πάσχα. Μέσα από τα εργαστήρια, οι 15 μαθητές όχι μόνο ενημερώθηκαν για το κάπνισμα και τις συνέπειές του, αλλά κυρίως βρήκαν τρόπους να αποκρούουν τις πιέσεις, να λένε με θάρρος την άποψή τους και να αγωνίζονται για τους στόχους τους. Εκφράστηκαν έντονα συναισθήματα, τα παιδιά μοιράστηκαν και προσωπικές ιστορίες, οι οποίες τους έφεραν πιο κοντά. Αμβλύνθηκαν πολλές προσωπικές αντιπαλότητες και λύθηκαν μακροχρόνιες διαφορές.

Όσο προχωρούσαν τα εργαστήρια, με πολύ ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, «γεννήθηκε» η ιδέα να το παρουσιάσουν στο τέλος στους γονείς και τους συμμαθητές τους. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου και όπως περιγράφει η δασκάλα «ήταν πραγματικά αναπάντεχη η αποδοχή του κοινού και οι μαθητές μου αλλά κι εγώ συγκινηθήκαμε… ενθουσιαστήκαμε». Η παρουσίαση βασίστηκε στα λόγια και τις παρατηρήσεις των ίδιων των παιδιών κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και εκφράστηκαν μέσα από δραματοποίηση, τραγούδι, σκέψεις και χορό «αισιοδοξίας και χαράς της ζωής». Επίσης, προσκάλεσαν έναν γιατρό στην εκδήλωση προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές με το κάπνισμα ερωτήσεις.

Ευχαριστούμε τη δασκάλα Ευαγγελία Κολιάτση και τους μαθητές της για την τόσο δημιουργική δουλειά & την όμορφη συνεργασία που είχαν με το Κέντρο Πρόληψης.

Μπορείτε να δείτε ένα μικρό μέρος του υλικού της παρουσίασης

υλικό παρουσίασης 1

υλικό παρουσίασης 2

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης ¨Θησέας Κυκλάδων».